16 Paź

Naleśniki z mąki kokosowej

Kto nie lubi delikatnych, rozpływających się  w ustach naleśników? Tradycyjne charakteryzują się stosunkowo wysokim IG (indeksem glikemicznym), przez zastosowanie rafinowanej mąki pszennej. Drobna zamiana na mąkę kokosową o niskim IG, sprawia, że placuszki nabierają dietetycznego charakteru. Można je podawać z różnymi dodatkami- najlepiej sprawdzą się świeże owoce (jagody, borówki, maliny truskawki)  oraz jogurt naturalny lub serek kozi (jak na zdjęciu). Dodatkowo naleśniczki są bezglutenowe.

Do przygotowania tych pysznych, puszystych naleśniczków potrzebujesz:

  • mąkę kokosową (30g)
  • szczyptę soli i sody
  • mleko kokosowe (80g)
  • olej kokosowy nierafinowany (20g) i odrobinę do smażenia
  • 3 duże lub 4 małe jajka
  • 1/2 łyżki miodu (10g)
  • ekstrat waniliowy lub laskę wanili

Rozpuszczony olej kokosowy i płynny miód łączymy z jajkami. Dodajemy mleczko kokosowe i ekstrakt z wanilii, mieszamy i dodajemy pozostałe sypkie składniki. Nie należy przesadzać z ilością mąki, bo ciasto na  naleśniki będzie za gęste. Powinno mieć konstystencję zbliżoną do tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Placuszki samażymy na oleju kokosowym. Ponieważ są bardzo delikatne, używam dwóch pateli, smażę na mniejszej, a przewracam na drugą stonę na większą. Pyszne, śnadanko, czy nawet deser! Polecam! :)

Twój komentarz




POKAŻ