mgr Emilia Hallmann
01 Marz

Wegańskie danie z ciecierzycą

Pomysł na pożywny jarski, obiad (świetnie sprawdza się też w wersji na wynos) adresowany do wielbicieli strączków i nietylko. Podaję przepis na porcję na zdjęciu.

Do przygotowania dania potrzebujemy: małą cebulę, ząbek czosnku, 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie paski, bulinon warzywny- pół szklanki, dużego pomidora bez skórki, 200 g ugotowanej ciecierzycy lub z puszki, łyżkę oliwy z oliwek, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, miesznkę przypraw curry.

Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie, dodajemy pieczarki, po chwili bulion i gotujemy 5 minut. Następnie kolej na pokrojonego pomidora i ciecierzycę, całość dusimy kolejne 5 minut i przyprawiamy do smaku. Pamiętajcie o natce pietruszki- samo zdrowie! Porawę można serwowoać  z dowolną kaszą, ryżem,makaronem pełnoziarnistym. Na zdjęciu wersja z kaszą bulgur. Smaczengo! :)

Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ