mgr Emilia Hallmann
10 Lip

Bezcukrowe babeczki z orzechami włoskimi

Dziś proponuje Wam bardzo szybką przekąskę na słodko- pyszne bezcukrowe babeczki. Do przygotowania babeczek (około 8-10 szt) potrzeba:2 średnie dojrzałe banany, 50 ml oleju rzepakowego (rafinowanego – lepiej znosi wysokie temperatury) lub kokosowego, 1 duże jajko lub 2 małe, 150 g mąki pszennej razowej/graham (typ 1850 – taki przemiał zachowuje w mące więcej minerałów), 1/3 łyżeczki sody, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 czubatą łyżeczkę cynamonu, 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich (przednio namoczonych). 

Banany rozgniatamy. W misce łączymy mikserem olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Następnie dodajemy banany i ubijamy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są gotowe- smacznego.

Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ