mgr Emilia Hallmann
21 Paź

Chlebek bananowy

Szybki i prosty przepis na pyszny chlebek bananowy, który sprawdzi się zarówno w roli deseru do popołudniowej kawki, jak i słodkie drugie śniadanie!  

 

Składniki: 

  • 3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji 

  • 2 jajka 

  • 3 łyżki miodu 

  • 230 g płatków owsianych górskich 

  • 70 g oleju kokosowego lub rzepakowego 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  • 1/2 łyżeczki cynamonu 

 

Sposób wykonania:  

Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka i 3 łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy przez minutę. 

Płatki owsiane mielimy do konsystencji mąki. 

Do masy bananowo – jajecznej dodajemy zmielone płatki, pół łyżeczki cynamonu, 70 g oleju kokosowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść gęste. 

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.   

Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana. 

Pieczemy przez ok 35 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka. 

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ