mgr Emilia Hallmann
16 Gru

Paszteciki z soczewicą

Tradycyjne wigilijne danie w nieco innej odsłonie - paszteciki z grzybami i soczewicą. Idealnie pasują do barszczu.  

 

Składniki: 

Ciasto:

  • drożdże – 30 g 

  • ksylitol– 1 łyżka 

  • ciepłe mleko – ok. 60 ml 

  • mąka pszenna, typ 550 – 300 g 

  • jajo – 1 szt. 

  • masło – 30 g 

 

Farsz: 

  • zielona soczewica – 200 g 

  • olej – 50 ml 

  • czosnek – 2 ząbki 

  • świeże grzyby (mieszane) – 200 g 

  • tymianek – 4 gałązki 

  • masło – 1 łyżka 

  • sól 

  • pieprz 

 

Dodatkowo:

  • jajo – 1 szt.  

  • Sezam - łyżka  

 

Wykonanie:  

Ciasto:  

Drożdże rozcieramy z ksylitolem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na kolejne 30 minut.  

 

Farsz:  

Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia. 

Zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Kroimy na równe płaty Nakładamy farsz i zwijamy. Smarujemy rozmąconym jajem, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut. 

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ