mgr Emilia Hallmann
21 Gru

Dietetyczny makowiec jaglany

Tradycyjny makowiec chyba nikomu nie jest obcy. A czy próbowaliście innych wersji tego specjału? Wersja z kaszą jaglaną i daktylami jest naprawdę zaskakująca!  

 

Składniki: 

  • 150 g maku, 

  • 120 g kaszy jaglanej, 

  • ¼ szklanki ksylitolu, 

  • 1 jabłko, 

  • 2 łyżki płatków owsianych, 

  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich, 

  • 2 łyżki miodu, 

  • 2 łyżki oleju kokosowego, 

  • ½ szklanki daktyli,  

+ opcjonalnie gorzka czekolada - pół tabliczki.  

 

Sposób przygotowania: 

Daktyle sparz wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem przez godzinę. Mak gotuj przez 30 minut, a następnie odcedź i zmiel razem z miękkimi daktylami. 

Ugotuj kaszę jaglaną w 1,5 szklanki wody. Do kaszy dodaj oleju kokosowego i miodu. Odstaw na 10 minut, po czym zmiksuj na jednolitą masę. 

Zetrzyj jabłko na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z rozdrobnionymi płatkami owsianymi i kaszą jaglaną.  

Połącz masę jaglaną, mak oraz starte jabłko. Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut. 

Gotowy makowiec polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. 

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ