mgr Emilia Hallmann
18 Marz

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane to niemalże obowiązkowy punkt świąt Wielkanocnych. 

Można je przygotowć na wiele sposobów, nasza propozycja to farsz pieczarkowy! 

Składniki:


-Jajo 200g 4 sztuki
-Pieczarka surowa 180g 4 duże sztuki
-Czosnek 5g 1 ząbek
-Natka pietruszki 12g 2 łyżeczki
-Oliwa z oliwek 10g 2 łyżeczki
-Jogurt naturalny 2% 30g 3 łyżeczki
-Szczypiorek 20g 4 łyżeczki

 


Sposób przygotowania:

Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić, obrać ze skorupki i przekroić na pół. Żółtka wyjąć do miski i rozgnieść, a białka
ułożyć na półmisku. Pieczarki umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i smażyć na oliwie ze startym czosnkiem
aż woda odparuje z pieczarek. Gdy pieczarki ostygną, połączyć je z żółtkami. Farsz dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę
pietruszki, jogurt oraz sól i pieprz. Miejsce po żółtku napełnić farszem. Udekorować posiekanym szczypiorkiem.

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ