mgr Emilia Hallmann
25 Marz

Babka wielkanocna z marchewką

A gdyby tak urozmaicić tradycyjną, dobrze wszystkim znaną babkę wielkanocną, dodając do niej... marchewkę?  

Marchew to nie tylko bogate źródło przeciwutleniaczy, ale również wielu cennych witamin! Dlatego warto przemycać ją do wielu dań, a w postaci ciasta zasmakuje nawet największym niejadkom!  

 

Składniki:


-Mąka pełnoziarnista 130 g czubata szklanka
-Proszek do pieczenia 8 g 2 łyżeczki
-Cukier trzcinowy 100 g ½ szklanki
-Marchew 100g 2 sztuki
-Jajo 150 g 3 sztuki
-Płatki owsiane 40 g 4 łyżki
-Otręby pszenne 20g 2 łyżki
-Len nasiona 20 g 2 łyżki
-Olej rzepakowy 40 g 4 łyżki

 

Sposób przygotowania:


Jajka umyć, wbić do miseczki i zmiksować na puszystą masę, dodać cukier trzcinowy i ponownie zmiksować. Marchewki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Płatki owsiane zmielić na mąkę np. blenderem. Do jajek dodać przesianą mąkę pełnoziarnistą z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując, wsypać otręby oraz zmielone płatki owsiane. Wymieszać. Do masy dodać startą marchew oraz olej. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę na babkę wysmarować masłem, obsypać mąką pełnoziarnistą, przelać masę i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 45-50 minut. Wystudzić w piekarniku.

 

Gotowe! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ