mgr Emilia Hallmann
02 Sier

Budyń jaglany z musem gruszkowym i orzechami

Pomysł na pyszny deser, który bez wyrzutów sumienia możemy zjeść na śniadanie lub przekąskę.

Składniki budyń:

  • kasza jaglana 40g (4 łyżki)
  • mleko lub mleko roślinne  150g (3/4 szklanki)
  • banan 100g (pół sztuki)
  • masło (lub masło orzechowe) 5g

Składniki mus gruszkowy:

  • gruszka 120g (1 sztuka)
  • sok z cytryny 20g (2 łyżki)
  • ksylitol 5g (1 łyżeczka)
  • cynamon szczypta

 

  • Orzechy nerkowca 20g (mała garstka)

Sposób przygotowania:

Kaszę przepłukać wrzątkiem, dodać mleko i gotować około 15 min. Jeśli mleko za szybko odparuje, można uzupełnić wodą. Gorącą, ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy masło i banana- blendujemy na gładką masę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy ksylitol, sok z cytryny, odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Gotowym musem polewamy budyń i posypujemy orzechami i cynamonem.

Porcja zawiera około 500 kcal (jeśli pominiemy orzechy będzie to około 400 kcal)

Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork

 

 

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ