mgr Emilia Hallmann
26 Sier

Wegańskie ciasteczka z czekoladą

Proste i przepyszne wegańskie ciasteczka to idealny deser do weekendowej kawki nie tylko dla tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych. Warto czasem dodać typowo roślinny posiłek do swojej diety. ?

 

Składniki: 

  • 3 łyżki masła orzechowego (100g)

  • 1/3 szklanki mleka sojowego (70g)

  • 1/3 szklanki ksylitolu (60g)

  • 2/3 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (80g)

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej wegańskiej (50g)

  • 1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie termoobiegu. Masło orzechowe mieszamy z ksylitolem, mlekiem i solą w miseczce. 

Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, całość mieszamy. Ciasto powinno wyjść mocno klejące, ale nie płynne.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na oko na 10 porcji i zwilżonymi pod wodą rękami formujemy kulki z kawałków ciasta i układamy w sporych odległościach od siebie na blasze. Każdą kulkę przyciskamy wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm. 

Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z blaszki. 

Jedno ciastko zawiera około 150 kcal. 

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ