Do przygotowania tych pysznych, puszystych naleśniczków potrzebujesz:
- mąkę kokosową (30g)
- szczyptę soli i sody
- mleko kokosowe (80g)
- olej kokosowy nierafinowany (20g) i odrobinę do smażenia
- 3 duże lub 4 małe jajka
- 1/2 łyżki miodu (10g)
- ekstrat waniliowy lub laskę wanili
Rozpuszczony olej kokosowy i płynny miód łączymy z jajkami. Dodajemy mleczko kokosowe i ekstrakt z wanilii, mieszamy i dodajemy pozostałe sypkie składniki. Nie należy przesadzać z ilością mąki, bo ciasto na naleśniki będzie za gęste. Powinno mieć konstystencję zbliżoną do tradycyjnego ciasta naleśnikowego. Placuszki samażymy na oleju kokosowym. Ponieważ są bardzo delikatne, używam dwóch pateli, smażę na mniejszej, a przewracam na drugą stonę na większą. Pyszne, śnadanko, czy nawet deser! Polecam! :)
Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia
Twój komentarz