Do przygotowania dania potrzebujesz następujących składników:
dynia hokkaido ( 2 sztuki)
pojedyńczy filet z kurczaka (200g)
szpinak (opakowanie)
ryż basmati / brązowy (60-80g)
oliwa z oliwek (2-3 łyżki)
cebula (średnia sztuka)
czosnek 2-3 ząbki
mozzarella do posypania
przyprawa curry
pieprz i sól do samaku
bulion/ rosół (pół szklanki- szklanka)
Na początek należy dokładnie umyć dynię, odkroić wierzchnią "pokrywkę", dokładnie oczyścić z gniazda nasiennego- najlepiej dużą łyżką. Następnie ponakłuwać widelcem, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem i piec około godziny w 180-200 stopniach, aż warzywo zmięknie.
Kurczaka należy pokroić w kostkę, wymieszać z curry i podsmażyć na odrobinie oliwy. Mięso przekadamy na talerz. Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy całość się zeszkli dodajemy szpinak, smażmy jeszcze, aż szpinak zmniejszy swoją obiętość. Po chwili dodajemy ryż ugotowny na pół miekko oraz bulion i dusimy do całkowitego wchłonięcia płynu. Na koniec dodajemy uprzednio przygotowanego kurczaka, pieprz i sól, całość mieszamy i farszem napełniamy dynię.
Nadzianą dynię, posypujemy mozzarellą, zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego! :)
Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia
Twój komentarz