mgr Emilia Hallmann
10 List

Zapiekanka z dyni hokkaido

Pyszne, zdrowe jesienne danie, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Doskonały pomysł na kolację lub obiad. 

Do przygotowania dania potrzebujesz następujących składników:

dynia hokkaido ( 2 sztuki)

pojedyńczy filet z kurczaka (200g)

szpinak (opakowanie)

ryż basmati / brązowy (60-80g)

oliwa z oliwek (2-3 łyżki)

cebula (średnia sztuka)

czosnek 2-3 ząbki

mozzarella do posypania

przyprawa curry

pieprz i sól do samaku

bulion/ rosół (pół szklanki- szklanka)

Na początek należy dokładnie umyć dynię, odkroić wierzchnią "pokrywkę", dokładnie oczyścić z gniazda nasiennego- najlepiej dużą łyżką. Następnie ponakłuwać widelcem, posmarować oliwą, posypać solą i pieprzem i piec około godziny w 180-200 stopniach, aż warzywo zmięknie. 

Kurczaka należy pokroić w kostkę, wymieszać z curry i podsmażyć na odrobinie oliwy. Mięso przekadamy na talerz. Na patelnię dolewamy odrobinę oliwy i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, gdy całość się zeszkli dodajemy szpinak, smażmy jeszcze, aż szpinak zmniejszy swoją obiętość. Po chwili dodajemy ryż ugotowny na pół miekko oraz bulion i dusimy do całkowitego wchłonięcia płynu. Na koniec dodajemy uprzednio przygotowanego kurczaka, pieprz i sól, całość mieszamy i farszem napełniamy dynię.

Nadzianą dynię, posypujemy mozzarellą, zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku. Gotowe! Smacznego! :)

Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ