mgr Emilia Hallmann
18 Wrze

Chlebek gryczany (bezglutenowy)

Z niepalonej kaszy gryczanej można przygotować pyszny i pożywny chlebek. Potrzebujemy jedynie trzech składników:

0,5 kg niepalonej kaszy gryczanej

700 ml wody

łyżkę soli himalajskiej (15g)

Kaszę należy przepłukać, przełożyć do miseczki, osolić i zalać wodą. Tak przygotowaną kaszę odstawiamy na 24 - 36 h w chłodne, ciemne miejsce (ja chowam do zimnego piekarnika).  W razie potrzeby uzupełniamy wodę, powinna lekko zakrywać kaszę. Po upływie wyznaczonego czasu, kaszę odcedzamy, przekładamy do miseczki i blendujemy (nie musi powstać idelanie gładka masa). Opcjonalnie można dodoać garść nasion słonecznika, pestek dyni itp. Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 12-24 h do piekarnika. Po tym czasie ciasto delikatnie urosnie i to oznacza, że możemy piec. Pieczemy 50-60 minw temp. 200 stopni. Po upeczeniu wyciągam chlebek z foremki i pozwalam mu ostygnąć na kratce w piekarniku.

Pyszny bezglutenowy chlebek gryczany bez dodatku spulchniaczy i konserwantów gotowy! Smacznego!

Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ