Do przygotowania kostki potrzebujesz:
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- cebulę
- 3 ząbki czosnku
- marchew - 2 sztuki
- pietruszka korzeń- 2 sztuki
- por -1 sztuka
- seler naciowy 3 łodygi
- przyprawy: ziele angielskie ( 1 łyżka), liść laurowy- 6-8 sztuk, pieprz czarny w ziarnach -1 czubata łyżka, kurkuma- 1 łyżka, sól himalajska- czubata łyżka
- woda 300-500 ml
- całą natkę pietruszki i natkę lubczyku
Przygotowanie:
W rondelku rozgrzewamy olej i dodajemy wszystkie przyprawy poza solą oraz pokrojoną cebulę i czosnek- całość przesmażamy. Następnie dodajemy warzywa drobno pokrojone, marchew najlepiej startą- całość chwilkę smażymy po czym dolewamy wodę (im mniej tym kostka bardziej skondensowana) i gotujemy około 10 min, aż całe warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy sól oraz natkę pietruszki i lubczyku- całość blendujemy na jednolitą masę. Rozlewamy do foremek na lód, czekamy aż przestygnie, zawijamy folią spożywczą i zamrażamy. Takim sposobem mamy zapas kostek na najbliższe 2-3 miesiące. Można również przechowywać w lodówce w słoiczku, ale wtedy tylko przez tydzień. Życzę smacznych dań z dodatkiem naturalnych kostek rosołowych!
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
Twój komentarz