Do przygotowania dania na 2 osoby potrzebujesz:
- olej kokosowy- łyżka (15-20g)
- mleczko kokosowe - szklanka (200-250g)
- warzywa ( u mnie: czosnek, cebula, cukinia, marchew, groszek cukrowy, papryka)
- krewetki około 200g (możan je zastąpić kurczakiem, filetem z dorsza lub onnej ryby)
- pasta curry (dostępne są przeróżne: yellow, green, red), ja wykorzystałam tym razem green- najbardziej pikantana ;)
- makaron ryżowy/ ryż jaśminowy około 100g
- kolendra lub pietruszka do posypania
Na patelni rozgrzewany olej i dokładamy łyżkę pasty curry lub przyprawę curry (proponuję zacząć od takiej ilości- zawsze można wzmocnić smak dodoając więcej później). Kiedy pasta ładnie połaczy się z olejem wrzucamy pokrojone warzywa- świetnie sprawdzają się też gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Po około 10-12 min wlewamy mleczko kokosowe i całość dusimy przez kolejne 5 min. Po upływanie tego czasu dodajemy wcześniej rozmrożone i obrane krewetki- całość dusimy kolejne 5-7 minut. Smakujemy- w razie potrzeby dodajemy więcej pasty, sól, pieprz. Posypujemy natką pietruszki/kolndrą. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO! :)
Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia
Twój komentarz