mgr Emilia Hallmann
09 Maj

Tajskie curry z krewetkami i mleczkiem kokosowym

Osobiście bardzo lubię tajską kuchnię i w zasadzie mało komu nie przypada ona do gustu. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji gotować dań w tym stylu, to zapraszam Was do kulinarnego eksperymentu, który z pewnością przekona całą rodzinę do nowych smaków. Danie bezglutenowe, bezmleczne, a ponad to pyszne i szybkie w przygotowaniu!

Do przygotowania dania na 2 osoby potrzebujesz:

  • olej kokosowy- łyżka (15-20g)
  • mleczko kokosowe - szklanka (200-250g)
  • warzywa ( u mnie: czosnek, cebula, cukinia, marchew, groszek cukrowy, papryka)
  • krewetki około 200g (możan je zastąpić kurczakiem, filetem z dorsza lub onnej ryby)
  • pasta curry (dostępne są przeróżne: yellow, green, red), ja wykorzystałam tym razem green- najbardziej pikantana ;)
  • makaron ryżowy/ ryż jaśminowy około 100g
  • kolendra lub pietruszka do posypania

Na patelni rozgrzewany olej i dokładamy łyżkę pasty curry lub przyprawę curry (proponuję zacząć od takiej ilości- zawsze można wzmocnić smak dodoając więcej później). Kiedy pasta ładnie połaczy się z olejem wrzucamy pokrojone warzywa- świetnie sprawdzają się też gotowe mieszanki mrożonych warzyw. Po około 10-12 min wlewamy mleczko kokosowe i całość dusimy przez kolejne 5 min. Po upływanie tego czasu dodajemy wcześniej rozmrożone i obrane krewetki- całość dusimy kolejne 5-7 minut. Smakujemy- w razie potrzeby dodajemy więcej pasty, sól, pieprz. Posypujemy natką pietruszki/kolndrą. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. SMACZNEGO! :)

Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork Dietetyk Gdynia

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ