mgr Emilia Hallmann
03 Wrze

Gulasz wołowy

Propozycja idealna na weekendowy obiad, kiedy mamy czas na kucharzenie, bo wołowinka jest mięskiem wymagającym duszenia, aby rozpływała się w ustach. Gulasz można podawać z dowolną kaszą lub ziemniaczkami. (Placki ziemniaczane też świetnie pasują, ale to już wersja nie dietetyczna ;)) 

Do przygotowania dania potrzebujesz:

  • 700 - 800 g wołowiny,
  • 1 cebulę,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1 duża marchewka,
  • 2 pomidory,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej rzepakowy do samażenia,
  • sól i peprz do samku
  • 2 łyżeczki mąki orkiszowej (lub ryżowej, czy jakiej kolwiek innej),

Wołowinę i warzywa, pomidory po sparzeniu i obraniu kroimy w większą kostkę. 

Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso  opruszone mąką i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Nastepnie dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut. 

Na patelnię wlewamy ½ szklanki wody i wszystko poduszamy, a następnie całą zawartość przelewamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy taką ilością wodą, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. Następnie całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 h.

Po tym czasie do mięsa dodajemy marchewkę i przyprawy. Dusimy przez 30 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i pomidory. Dusimy jeszcze 20-30 minut tzn. do miękkości papryki. Solimy i pieprzymy na sam koniec.

Smacznego! :)

Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ