Do przygotowania dania potrzebujesz:
- 700 - 800 g wołowiny,
- 1 cebulę,
- 1 duża czerwona papryka,
- 1 duża marchewka,
- 2 pomidory,
- 3 szklanki wody,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziela angielskie,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- olej rzepakowy do samażenia,
- sól i peprz do samku
- 2 łyżeczki mąki orkiszowej (lub ryżowej, czy jakiej kolwiek innej),
Wołowinę i warzywa, pomidory po sparzeniu i obraniu kroimy w większą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso opruszone mąką i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Nastepnie dodajemy cebulę. Smażymy kilka minut.
Na patelnię wlewamy ½ szklanki wody i wszystko poduszamy, a następnie całą zawartość przelewamy do garnka. Mięso w garnku zalewamy taką ilością wodą, aby zakryła mięso cienką warstwą. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Zagotowujemy. Następnie całość dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 1 h.
Po tym czasie do mięsa dodajemy marchewkę i przyprawy. Dusimy przez 30 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę i pomidory. Dusimy jeszcze 20-30 minut tzn. do miękkości papryki. Solimy i pieprzymy na sam koniec.
Smacznego! :)
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
Twój komentarz