Do przygotowania mazurka potrzebujesz:
- Płatki owsiane 250g 1/2 paczki
- Cukier brzozowy 50g 5 łyżek
- Jajo 200g 4 sztuki
- Mąka pełnoziarnista typ 2000 50g 5 łyżeczek
- Proszek do pieczenia 3g 1 płaska łyżeczka
- Mleko 1,5% tłuszczu 50g 5 łyżek
- Słonecznik, nasiona 30g 3 łyżeczki
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zarumień na suchej patelni, dodaj cukier i mieszać aż się rozpuści. W misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj płatki i słonecznik. Następnie wymieszaj. W miseczce roztrzep jajka z mlekiem i wlej do miski z płatkami, dokładnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy około 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie przelej masę owsianą, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz około 40 minut na złoty kolor.
Po upieczeniu dobrze wystudź. Udekoruj w dowolny sposób.
Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork
Twój komentarz