Granola z jogurtem naturalnym i owocami
Do przygotowania porcji granoli potrzebujesz:
- Płatki owsiane 5 łyżek, 50 g
- Miód 1,5 łyżeczki, 16 g
- Migdały 5 szt
- Pestki słonecznika 1 łyżeczka, 10 g
- Cynamon szczypta
- Sok z cytryny 1 łyżka
Jako dodatki możesz wykorzystać:
- Jogurt naturalny 3 łyżki, 60g
- Truskawki garść, 100 g
- Borówki 6 szt, ok 20 g
- Mięta, listek
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wymieszaj z miodem rozpuszczonym w soku z cytryny, pestkami słonecznika, orzechami i cynamonem. Piecz na blaszce wyłożonej papierem przez 15- 20 minut w piekarniku nagrzanym
do 150 stopni. Zostaw do ostudzenia.
Opcja podania (dodatki):
Większą część truskawek zblenduj na gładki mus. Następnie przełóż granolę do miseczki, na nią nałóż jogurt, mus truskawkowy. Pozostałe truskawki pokroić w plasterki i ułóż na granoli razem z borówkami. Ozdób listkiem mięty.
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
Twój komentarz