Składniki:
spód:
- 150 g płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżki miodu
- 60 g masła
dekoracja:
- pół granata
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
masa serowa:
- 500 g mielonego chudego twarogu
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
- pół szklanki cukru lub ksylitolu
- 7 łyżeczek żelatyny
- pół laski wanilii lub łyżka pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
Masło roztop, dodaj płatki i miód, wymieszaj i wyłoż na spód wyścielonej wcześniej tortownicy, wyrównaj i dociśnij. Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody, a kiedy lekko przestygnie, połącz z jogurtem naturalnym. Ser zmiksuj z cukrem/ksylitolem. Dodaj wanilię, jogurt z żelatyną i dokładnie wymieszaj.
Masę wyłóż na przygotowany spód, wstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekoruj roztopioną czkoladą oraz granatem lub innymi owocami.
Całość do 12 porcji, a jedna ma : 197 kcal, 12 g białka, 6,3 g tłuszczu, 23,5 g węglowodanów, 0,8 błonnika
Smacznego!!!
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
Twój komentarz