mgr Emilia Hallmann
22 Kwie

Pasztet z soczewicy

Pyszna alteranatywa dla tradycyjnego pasztetu. Świetny jako samodzielna przekąska lub dodatek do kanapek.

Składniki:

  • soczewica zielona  1 szklanka,
  • marchewki 2 szt.,
  • korzeń pietruszki 1 szt.,
  • seler korzeniowy 100-150 g ,
  • cebula 1 szt,
  • czosnek ząbki, 
  • oliwa z oliwek łyżka,
  • jajka 3 szt,
  • bułka trata 3 łyżki,
  • przyprawy (liść suszonego lubczyku, sól, pieprz, czosnek suszony, papryka wędzona, gałka muszkatałowa)
  • składnik opcjonalny, domowa kostka rosołowa https://hallmann.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2018/10/20/naturalna-kostka-rosoowa/

Sposób przygotowania:

Zieloną soczewicę zalej wodą na 1 godzinę. Po tym czasie przelej zimną wodą, wsyp do garnka. Zalej dwoma szklankami wody, gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut. Pod koniec osól. Ugotowaną soczewicę odsącz na sitku. Odłóż kilka łyżek do dekoracji pasztetu.

Marchewkę, pietruszkę i seler ugotuj do miękkości. Możesz wykorzystać te z rosołu. Do miski włóż soczewicę, kawałki marchewki, selera i pietruszki. Uprzednio posiekaną i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Do daj domową kostkę rosołową (nie jest to składnik konieczny, ale wzbogaca smak. Całość zblenduj na gładką masę. Wbij jajka, dodaj bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj pozostałe przyprawy.

Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (keksówki). Na wygładzony wierzch rozłóż odłożoną ugotowaną soczewicę.

Piecz w 180 stopni przez 40-45 minut. Góra pasztetu powinna być rumiana. Gdy trochę przestygnie wyjmij pasztet z foremki, by mógł odparować.

dobry dietetyk Gdynia dobry dietetyk Tczew dobry dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ