Składniki ciasto:
- 120 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao 60-80%)
- 3 łyżki oleju kokosowego lub masła Ghee
- 2 średnie dojrzałe banany
- duży jogurt naturalny (gęsty!) lub grecki (300 g)
- 1,5 szklanki mąki ryżowej lub zwykłej pszennej (ja użyłam orkiszowej razowej w stosunku 1:1 z mąką pszenną)
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki polewa:
- 50 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżka masła lub oleju kokosowego
- orzechy do dekoracji
Sposób przygotowania (ciasto):
Czekoladę pokrusz, rozpuść w małym rondelku z z olejem kokosowym lub w łaźni wodnej, czy mikrofali, ale ostrożnie, żeby nie przegrzać masy. Dokładnie wymieszaj,odstaw do przestygnięcia.
W misce zmieszaj ze sobą (łyżką, nie ma konieczności używania miksera): jogurt, mąkę, sodę, przestygniętą czekoladę. Na końcu dodaj lekko rozgniecione widelcem banany, całość wymieszaj za pomocą łyżki. Przelej masę do foremki (keksówki), wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 35 minut w temp. 180 stopni.
Sposób przygotowania (polewa): Czekoladę rozpuść wraz z łyżką masła (sposobem jak wcześniej), wymieszaj, polej nią upieczone brownie. Udekoruj posiekanymi orzechami. Smacznego!
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
1 komentarz
Dziękuję za przepis napewno wykorzystam pozdrawiam serdecznie