Do przygotowania domowego zakwasu potrzebujesz:
- Mąka razowa, typ 2000 100g 1/2 szklanki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Ziele angielskie 1g 2 ziarenka
- Przyprawa pieprz czarny 1g 2 ziarenka
- Liść laurowy 1g 2 listki
Sposób przygotowania:
Do słoika włóż przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wsyp mąkę i zalej pół litra ciepłej przegotowanej wody. Słoik przykryj gazą. Zakwas zamieszaj codzinnie o tej samej porze. Domowy zakwas jest gotowy po 4 dniach.
Do przygotowania żurku potrzebujesz:
- Jajo gotowane 200g 4 sztuki
- Bulion warzywny 2000g 2 litry
- Kiełbasa z fileta z kurczaka 210g 3 sztuki
- Przyprawa majeranek 10g 2 łyżeczki
- Chrzan 3g 1 łyżeczka
- Czosnek 5g 1 ząbek
Sposób przygotowania:
Do bulionu warzywnego, dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę i czosnek, gotuj około 30 minut i odcedź. Następnie stopniowo wlej zakwas, najpierw szklankę, a potem dolewaj sprawdzając, czy nie jest za kwaśny. Dopraw majerankiem, chrzanem i pieprzem. Podawaj z ugotowanym jajkiem.
Dobry Dietetyk Gdynia Dobry Dietetyk Tczew Dobry Dietetyk Malbork
Twój komentarz