mgr Emilia Hallmann
21 Maj

Wiosenne tortille z kurczakiem

Pyszne tortille, które od podstaw przygotujemy sami, to świetny pomysł na obiad, czy też kolację.

CIASTO

 Składniki na 3 sztuki:

  • Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
  • Woda 100g niecałe pół szklanki
  • Sól 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania: Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej zagłębienie. Wlej trochę wody i ugnieć, dolewaj wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodaj sól. Następnie ciasto podziel na 3 części, uformuj z nich kule i rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Smaż na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.

FARSZ  

Składniki na 3 sztuki:

  • Oliwa z oliwek 10g 1 łyżka
  • Filet z kurczaka 200g porcja
  • Szpinak świeży 200g 1 opakowanie
  • Pomidor 180g 3 małe sztuki
  • Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny 2% 150g 1 kubek
  • Koper 10g 2 łyżeczki
  • Czosnek 5g 1 ząbek
  • Sól 2g 1 szczypta
  • Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta

Sposób przygotowania: Fileta pokrój na małe kawałki. Dopraw przyprawami i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotuj sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Dopraw solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmaruj sosem czosnkowym, połóż na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawiń, do środka i na boki.

1 komentarz

Igor  -  26 maja, 2020 o godz. 07:42 odpowiedz

Szkoda że przepisy nie zawierają porcji / kalorii oraz składników odżywczych. W ten sposób byłoby łatwiej dla użytkowników. Pozdr

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ