CIASTO
Składniki na 3 sztuki:
- Mąka pełnoziarnista 130g 1 szklanka
- Woda 100g niecałe pół szklanki
- Sól 2g 1 szczypta
Sposób przygotowania: Mąkę wysyp na stolnicę i zrób w niej zagłębienie. Wlej trochę wody i ugnieć, dolewaj wodę stopniowo, aby powstało ciasto, które będzie miękkie, ale nie będzie się przyklejało do rąk. Dodaj sól. Następnie ciasto podziel na 3 części, uformuj z nich kule i rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Smaż na nieprzywierającej patelni bez dodatku tłuszczu, aż placek lekko nabierze kolorów.
FARSZ
Składniki na 3 sztuki:
- Oliwa z oliwek 10g 1 łyżka
- Filet z kurczaka 200g porcja
- Szpinak świeży 200g 1 opakowanie
- Pomidor 180g 3 małe sztuki
- Przyprawa do drobiu 3g 1 łyżeczka
- Jogurt naturalny 2% 150g 1 kubek
- Koper 10g 2 łyżeczki
- Czosnek 5g 1 ząbek
- Sól 2g 1 szczypta
- Pieprz kolorowy 2g 1 szczypta
Sposób przygotowania: Fileta pokrój na małe kawałki. Dopraw przyprawami i podsmaż na patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj umyty szpinak i dusić chwilę, aż zmięknie. W między czasie przygotuj sos: jogurt naturalny, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany koperek i połączyć. Dopraw solą i pieprzem kolorowym. Każdy placek posmaruj sosem czosnkowym, połóż na niego kurczaka ze szpinakiem i dodać pokrojonego pomidora. Tortillę zawiń, do środka i na boki.
1 komentarz
Szkoda że przepisy nie zawierają porcji / kalorii oraz składników odżywczych. W ten sposób byłoby łatwiej dla użytkowników. Pozdr