Składniki:
- 2 ugotowane buraki (400 g)
- 10 łyżek mąki gryczanej lub orkiszowej (150 g)
- 4 łyżki ksylitolu (40 g)
- 2 jajka
- 10 łyżek jogurtu (150 g)
- 40 g orzechów włoskich/ migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody
Sposób przygotowania:
Buraka należy obrać ze skóry i pokroić na kawałki by było łatwiej zblendować. Wszystkie pozostałe składniki miksujemy (orzechy/migdały można wrzucić posiekane). Gotową masę na cisto wylej do prostokątnej, długiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz w 180 stopniach, przez około 45minut- do suchego patyczka. Opcjonalnie posyp pudrem z ksylitolu.
Całość 1498 kcal (W 231g, B52g, T55g)
Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork
Twój komentarz