Składniki (dressing):
- Cytryna (sok) (10 g)
- Miód 5 g (pół łyżeczki)
- Musztarda 5 g (pół łyżeczki)
- Oliwa z oliwek 10 g (łyżka)
Składniki (sałatka):
- Ziarno orkiszu 50g
- Ogórek 50 g (mała sztuka)
- Ogórek małosolny 50 g (mała sztuka)
- Papryka czerwona 50 g (1/4 sztuki)
- Pomidor 60 g (mały)
- Seler naciowy 50 g (łodyga)
- Ser Feta 30g
Sposób przygotowania:
Ziarno orkiszu należy namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Z oliwy, musztardy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy dressing. Fetę kruszymy/kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Wszystkie składniki mieszamy.
Porcja zawiera około 383 kcal (B 12g, T 17 g, W 55 g)
dietetyk Gdynia dietetyk Tczew dietetyk Malbork
Twój komentarz