Składniki:
Spód ciasta:
- 0,5 szklanki płatków jaglanych
- 80g suszonych daktyli
- 3 łyżki kakao w proszku
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
Masa:
- 1,5 szklanki kaszy jaglanej
- 500 ml mleka kokosowego
- 0,5 szklanki ksylitolu
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 średnie mango
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Polewa:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka owsianego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Spód ciasta – daktyle zalać wrzątkiem i odstawić (najlepiej na kilka godzin), a następnie zmiksować na gładką masę z dodatkiem kakao, miodu, olejem oraz zmielonymi płatkami jaglanymi. Powstałą mieszankę dokładnie ugnieć do powstania spójnej, dosyć zbitej kuli. Masę wyłożyć do posmarowanej olejem tortownicy.
Masa - kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem, a następnie ugotować ją do miękkości w mleku kokosowym, ksylitolu i wanilii. Odlać nadmiar płynu. Dodać wiórki kokosowe, dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej, dosyć gęstej masy. Po zblendowaniu wymieszać z pokrojonym wcześniej w kostkę mango. Powstałą masę wyłożyć na spód i schować do lodówki.
Polewa - w misce umieszczonej nad gotującym się wrzątkiem rozpuścić 2 tabliczki gorzkiej czekolady z dodatkiem mleka, następnie po rozpuszczeniu rozprowadzić na jaglanej masie. Posypać wiórkami kokosowymi. I znów odstawić do lodówki na kilka godzin, do całkowitego ostygnięcia i stężenia ciasta.
Gotowe!
P.s. Ciasto ma około 400 kcal w 100g produktu!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz