Składniki:
3 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
2 jajka
3 łyżki miodu
230 g płatków owsianych górskich
70 g oleju kokosowego lub rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania:
Trzy dojrzałe banany rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy 2 jajka i 3 łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy lub miksujemy przez minutę.
Płatki owsiane mielimy do konsystencji mąki.
Do masy bananowo – jajecznej dodajemy zmielone płatki, pół łyżeczki cynamonu, 70 g oleju kokosowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy lub delikatnie miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ciasto powinno wyjść gęste.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu ciasta układamy przekrojonego na pół banana.
Pieczemy przez ok 35 minut w temp. 185 stopni (bez termoobiegu) do tzw. suchego patyczka.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz