Składniki na 2 porcje:
- 100 g płatków owsianych
- 500 ml mleka lub napoju roślinnego
- 240 ml wody
- 3 łyżki budyniu czekoladowego bez cukru
- 2 łyżki erytrolu (lub innego słodzika)
- szczypta soli
- 1 średni banan
- 1 garść borówek
- 2 łyżki orzechów laskowych lub nerkowców
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem i połową wody. Dodajemy erytrol i szczyptę soli. Gotujemy, aż płatki zmiękną.
W drugiej połowie wody rozrabiamy budyń, tak żeby nie było grudek. Dodajemy budyń do płatków i energicznie mieszamy, aż całość zgęstnieje.
Zdejmujemy z ognia. Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojonego w plasterki banana, posypujemy borówkami i pokruszonymi orzechami. Można opcjonalnie polać całość syropem klonowym.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz