Składniki:
200 g kaszy pęczak,
200 g świeżych lub mrożonych grzybów,
1 duża szalotka,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka oleju,
1/4 szklanki wytrawnego wina białego (opcjonalnie),
3 szklanki bulionu warzywnego,
sól i pieprz do smaku,
0,5 szklanki startego Parmezanu,
natka pietruszki lub koperek do posypania,
Podana porcja jest przewidziana na 2-3 osoby.
Wykonanie:
Grzyby pokroić na średnie kawałki. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
W garnku lub dużej głębokiej patelni roztopić masło i olej, wrzucić szalotkę oraz czosnek i zamieszać, chwilę podsmażyć, wszystko na średnim ogniu.
Kiedy szalotka zmięknie dodać grzyby, zamieszać i pod przykryciem dusić ok. 10 min. na małym ogniu.
Pęczak dokładnie wypłukać i wrzucić na patelnię z grzybami i obsmażyć przez 5 min., wlać wino i na dużym ogniu odparować mieszając. Następnie wlewamy po ok. 0,5 szklanki bulionu i na średnim ogniu gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Kolejną porcję bulionu dolewamy, kiedy poprzednia wyparuje.
Po wlaniu ostatniej porcji bulionu przykrywamy patelnię i na maleńkim ogniu dusimy 10 min. Odkrywamy patelnię i mieszamy dokładnie, powinniśmy otrzymać gęstą potrawkę z kaszy. Podajemy pietruszkę i starty ser, mieszamy.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz