Składniki:
Ciasto:
drożdże – 30 g
ksylitol– 1 łyżka
ciepłe mleko – ok. 60 ml
mąka pszenna, typ 550 – 300 g
jajo – 1 szt.
masło – 30 g
Farsz:
zielona soczewica – 200 g
olej – 50 ml
czosnek – 2 ząbki
świeże grzyby (mieszane) – 200 g
tymianek – 4 gałązki
masło – 1 łyżka
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajo – 1 szt.
Sezam - łyżka
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozcieramy z ksylitolem. Dodajemy ciepłe mleko i odrobinę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Dodajemy resztę mąki, jajo i wyrabiamy ciasto, na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto na kolejne 30 minut.
Farsz:
Soczewicę gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy. Na oleju podsmażamy czosnek pokrojony w plastry, pokrojone grzyby oraz posiekany tymianek. Gdy składniki będą już podsmażone, dodajemy soczewicę, masło, następnie doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko razem chwilę jeszcze podgrzewamy. Zostawiamy do wystygnięcia.
Zagniatamy odstawione ciasto i rozwałkowujemy je na grubość 1 cm. Kroimy na równe płaty Nakładamy farsz i zwijamy. Smarujemy rozmąconym jajem, posypujemy sezamem i pieczemy w temperaturze 190°C (termoobieg) przez ok. 25 minut.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz