Składniki:
150 g maku,
120 g kaszy jaglanej,
¼ szklanki ksylitolu,
1 jabłko,
2 łyżki płatków owsianych,
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich,
2 łyżki miodu,
2 łyżki oleju kokosowego,
½ szklanki daktyli,
+ opcjonalnie gorzka czekolada - pół tabliczki.
Sposób przygotowania:
Daktyle sparz wrzątkiem i trzymaj pod przykryciem przez godzinę. Mak gotuj przez 30 minut, a następnie odcedź i zmiel razem z miękkimi daktylami.
Ugotuj kaszę jaglaną w 1,5 szklanki wody. Do kaszy dodaj oleju kokosowego i miodu. Odstaw na 10 minut, po czym zmiksuj na jednolitą masę.
Zetrzyj jabłko na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z rozdrobnionymi płatkami owsianymi i kaszą jaglaną.
Połącz masę jaglaną, mak oraz starte jabłko. Dodaj orzechy i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach C przez 30 minut.
Gotowy makowiec polej roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz