Składniki na około 30 sztuk:
- 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej
- 1,5 szklanki daktyli suszonych
- 1 łyżka orzechów laskowych lub ziemnych
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
- 2 łyżeczki syropu klonowego
- 6 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki mąki orzechowej
+ opcjonalnie 100g gorzkiej czekolady do wykonania polewy
Wykonanie:
Ciecierzycę oraz daktyle zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj przyprawy, ekstrakty, syrop oraz masło i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę orzechową oraz pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.
Dłonie lekko zwilż i z przygotowanej masy formuj kule wielkości orzecha włoskiego.
Jeżeli masz ochotę na wersję z polewą, to czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i od razu zamocz w niej kule – przy pomocy łyżeczki. Każdą kulę przełóż łyżeczką na kratkę.
Gdy kulki lekko zastygną, przełóż je na talerz i umieść w lodówce na minimum godzinę.
Kule możesz przechowywać w lodówce do kilku dni (nawet do tygodnia).
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz