mgr Emilia Hallmann
04 Gru

Piernikowe pralinki

Prosty deser z delikatnym świątecznym akcentem. Idealny dodatek do weekendowej kawki!  

 

Składniki na około 30 sztuk:  

  • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej  
  • 1,5 szklanki daktyli suszonych 
  • 1 łyżka orzechów laskowych lub ziemnych  
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego 
  • 2 łyżeczki syropu klonowego  
  • 6 łyżek masła orzechowego 
  • 3 łyżki mąki orzechowej 

+ opcjonalnie 100g gorzkiej czekolady do wykonania polewy  

 

Wykonanie: 

Ciecierzycę oraz daktyle zmiel w maszynce do mielenia. Dodaj przyprawy, ekstrakty, syrop oraz masło i dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę orzechową oraz pokruszone orzechy i dokładnie wymieszaj.  

 Dłonie lekko zwilż i z przygotowanej masy formuj kule wielkości orzecha włoskiego. 

Jeżeli masz ochotę na wersję z polewą, to czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i od razu zamocz w niej kule – przy pomocy łyżeczki. Każdą kulę przełóż łyżeczką na kratkę.  

Gdy kulki lekko zastygną, przełóż je na talerz i umieść w lodówce na minimum godzinę.  

Kule możesz przechowywać w lodówce do kilku dni (nawet do tygodnia). 

 

Smacznego!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ