Skaładniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g gęstej i kwaśnej śmietany
- olej do smażenia lub smalec
- cukier puder do obsypania chruścików
PRZYGOTOWANIE:
Tłuszcz rozgrzewamy w garnku z grubym dnem.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w środku dołek, dodajemy sól i cukier.
Następnie dodajemy żółtka i spirytus.
Składniki lekko mieszamy widelcem i dodajemy śmietanę.
Ciasto wyrabiamy ręką do otrzymania gęstej konsystencji.
Następnie wałkujemy jak najcieniej i wykrawamy paski o wymiarach 3 x 10 cm.
Kawałki dzielimy na trójkąty i nacinamy nożem wzdłuż, w środku trójkąta, a potem przewijamy go.
Chruściki smażymy na gorącym tłuszczu na rumiany kolor.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Dekorujemy pikiem.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz