mgr Emilia Hallmann
11 Marz

Frittata z kiełbasą z kurczaka i chrzanem

Frittata, czyli masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką, serem, czy innymi dodatkami, to danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Lekkie, delikatne, sycące. Czas przenieść je do polskiej kuchni! Podajemy przepis na frittatęw polskiej wersji - z kiełbasą z kurczaka i chrzanem. 

 

Składniki: 

 

-jaja 2 sztuki 100 g

-mleko 1 łyżka 10 g

-kiełbasa z kurczaka 1/2 małej sztuki 35 g

-chrzan 1 łyżeczka 10 g

-cebula 1/2 średniej sztuki 35 g

-mozzarella 3 plastry 45 g

-pomidorki koktajlowe 5 sztuk 100 g

-oliwa z oliwek 1 łyżeczka 5 g

-sól, pieprz

 

Wykonanie: 


Cebulę pokroić w piórka, a kiełbasę w plastry. Podsmażyć na oliwie, aż wydobędzie się aromat. Najlepiej zrobić to na patelni, którą można wstawić do piekarnika. Ostudzić. Jajka roztrzepać widelcem z dodatkiem mleka, doprawić solą i pieprzem, dodać chrzan. Dobrze wymieszać. Przelać do patelni, na której wcześniej była podsmażana kiełbasa. Dodać pokrojone na połówki pomidorki oraz kawałki sera. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

 

Gotowe! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ