Składniki:
- 50g mąki pszennej,
-100 g mąki pełnoziarnistej, -
200 ml kefiru,
-1 jajo,
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
-1 łyżeczka ksylitolu,
-1 duże jabłko.
Sposób wykonania:
Mąkę wraz z poszkiem i ksylitolem przesiewamy do miski. Wlewamy kefir wraz z żółtkiem i mieszamy. Bialko ubijamy na sztywną pianę a następnie łączymy z ciastem. Jabłko kroimy w plasterki lub ścieramy na tarce, dodajemy do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju roślinnym na złoty kolor, odsączamy po upieczeniu papierowym ręcznikiem.
Dodatkowo placuszki można podawać z ulubionym dżemem.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz