mgr Emilia Hallmann
25 Maj

Ciasto marchewkowe

Proste, szybkie, pszepyszne, a do tego dietetyczne ciasto, które idelanie sparwdzi się jako deser na weekend! 

 

Składniki:

-500 g marchewki,
-100 g płatków owsianych lub mąki owsianej,
-5 jaj,
-20 g miodu,
-50 g orzechów,
-30 g rodzynek,
-1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-szczypta soli, sok z cytryny

 

Sposób wykonania:

Marchew obrać i zatrzeć na drobnych oczkach. Płatki owsiane zblendować na mąkę lub użyć mąki owsianej. Białka oddzielić od żółtek. Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i przyprawy do piernika. Białka ubić na sztywno (można dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny). Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając. Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec o 160°C około 60 minut.

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ