mgr Emilia Hallmann
27 Czerw

Bigos z młodej kapusty

Lato to pora roku bogata nie tylko w owoce, ale również warzywa. 

Warto to wykorzystać! Świeża, młoda kapusta jest idealną bazą do pysznego i aromatycznego bigosu. 

 

Składniki:

-120g bulionu warzywnego (pół szklanki), 
-60 g chleba żytniego razowego (2 kromki), 
-250 g młodej kapusty (1/3 sztuki), 
- 8g koperku (2 łyżeczki),
- 10g oliwy z oliwek (2 łyżeczki), 
-15g przecieru pomidorowego (1 łyżka), 
-45g nasion soczewicy (3 łyżki), 
-przyprawy: kmin mielony, liść laurowy, ziele angielskie, 


Wykonanie: 
Kapustę umyć i poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę i dodać kapustę, wymieszać. Wlać bulion, dodać soczewicę, doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i przecier pomidorowy. Wymieszać, przykryć i zagotować. Gotować pod przykryciem przez około 15-20 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszać. Dodać posiekany koperek, wymieszać i zagotować. Podawać z pieczywem. 

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ