Składniki:
-10g oliwy z oliwek,
-20g cebuli,
-100g cukinii,
-100g papryki żółtej,
-200g pomidorów,
-100g jajek (2 sztuki),
-50g jogurtu naturalnego,
-przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra,
-świeża pietruszka, kolendra lub bazylia,
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulkę. Smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, mieszamy. Dusimy warzywa tak długo, aż odparuje nadmiar wody. W powstałym sosie warzywnym robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białek.
Przed podaniem dekorujemy kleksami jogurtu oraz świeżymi ziołami.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz