mgr Emilia Hallmann
30 Czerw

Szakszuka z warzywami

Danie to prawdopodobnie pochodzi z Tunezji albo Jemenu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan. Szakszuka składa się głównie z pomidorów i jajek, ale można ją dowolnie modyfikować, dodając swoje ulubione dodatki.  

 

Składniki:  

-10g oliwy z oliwek,  

-20g cebuli, 

-100g cukinii, 

-100g papryki żółtej,  

-200g pomidorów,  

-100g jajek (2 sztuki),  

-50g jogurtu naturalnego,  

-przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka słodka i ostra,  

-świeża pietruszka, kolendra lub bazylia,  

 

Wykonanie:  

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy posiekaną cebulkę. Smażymy aż się lekko zarumieni. Następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę. Dodajemy odrobinę wody i dusimy. Gdy warzywa zmiękną dodajemy pokrojone pomidory oraz przyprawy – oregano, bazylię, paprykę słodką i ostrą, mieszamy. Dusimy warzywa tak długo, aż odparuje nadmiar wody. W powstałym sosie warzywnym robimy zagłębienia i wbijamy w nie jajka. Przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy do ścięcia białek.  

Przed podaniem dekorujemy kleksami jogurtu oraz świeżymi ziołami.  

 

Gotowe!  

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ