mgr Emilia Hallmann
10 Lip

Pasta z bobu

Sezon na bób w pełni, więc warto go wykorzystać. Pasta z bobu sprawdzi się idealnie jako dodatek do kanapek, jak również jako sos do makaronu.  

Składniki: 

– 0,5 kg bobu; 
– ok. 1/3 szklanki oliwy; 
– 2 ząbki czosnku;  
– 2 czubate łyżki płatków drożdżowych; 
– 1/3 pęczku koperku; 
– 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki; 
– 1 łyżeczka soku z cytryny;
– sól i pieprz do smaku; 

 

Wykonanie: 

Bób gotujemy do miękkości, czosnek oraz koperek drobno siekamy. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką pastę.  

Dodajemy przyprawy, płatki drożdżowe, cytrynę oraz oliwę i dokładnie mieszamy lub blendujemy. Można dodatkowo posypać pestkami dyni lub słonecznikiem.  

Pastę można przechowywać przez kilka dni w lodówce.  

 

Smacznego! 

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ