Składniki:
- Cebula 50 g (pół sztuki)
- Grzyby/kurki 1 garść (100 g)
- Makaron tagiatelle 60 g
- Masło klarowane 5 g (1 łyżeczka)
- Ser Parmezan 1 plaster (15 g)
- Śmietanka 12% 50 g (50 g)
- Żółtko 1 szt (20g)
- Pieprz, sól, gałka muszkatałowa
- Pietruszka, liście 20g
Sposób przygotowania: Na maśle klarowanym należy podsmażyć cebulkę i grzyby. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy go do grzybów i mieszamy. Śmietankę, starty parmezan i żółtko mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodajemy na patelnię i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Poracja około 500 kcal (przepis na jedną porcję)
Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork
Twój komentarz