mgr Emilia Hallmann
20 Lip

Makaron z kurkami

Pyszne, szybkie danie gotowe w 10-15 min. 

Składniki:

  • Cebula 50 g (pół sztuki)
  • Grzyby/kurki  1 garść (100 g)
  • Makaron tagiatelle 60 g 
  • Masło klarowane 5 g (1 łyżeczka)
  • Ser Parmezan 1 plaster (15 g)
  • Śmietanka 12%  50 g (50 g)
  • Żółtko 1 szt (20g)
  • Pieprz, sól, gałka muszkatałowa
  • Pietruszka, liście 20g

Sposób przygotowania:  Na maśle klarowanym należy podsmażyć cebulkę i grzyby. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy go do grzybów i mieszamy. Śmietankę, starty parmezan i żółtko mieszamy na jednolitą masę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Dodajemy na patelnię i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Poracja około 500 kcal (przepis na jedną porcję)

Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork

 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ