Składniki:
20 arkuszy papieru ryżowego
2 filety z kurczaka
1 marchewka
1/2 ogórka
2 dojrzałe awokado
1 dojrzałe mango
kilka listków sałaty
zioła: świeża mięta, kolendra, melisa
opcjonalnie wasabi
sok z 2 limonek
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 łyżeczka sosu sojowego
Składniki na sos:
1/2 ząbka czosnku, drobno startego
2 łyżeczki drobno startego imbiru
1/2 lub 1/3 czerwonej papryczki chili, pokrojonej w kosteczkę
sok z 1 soczystej limonki
sok z 1 pomarańczy
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kurczaka doprawić solą i pieprzem, a następnie zgrillować. Pokroić na podłużne paseczki. Marchewkę i ogórka obrać i pokroić na cienkie paseczki. Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do miski i skropić sokiem z limonki wymieszanym z cukrem i ewentualnie sosem rybnym.
Awokado i mango obrać, pokroić na kawałki o szerokości mniej więcej zwiniętej roladki.
Arkusz papieru ryżowego namoczyć w gorącej wodzie (około 15 sekund). Odłożyć na ściereczkę, na środek kłaść po trochu każdego składnika, kawałek liścia sałaty, 1 - 2 plasterki kurczaka, kilka paseczków marchewki, ogórka, plasterek awokado i mango, świeże listki ziół oraz jeśli używamy - odrobinę wasabi.
Zwijać naleśniki jak krokieta - zawinąć jeden bok naleśnika na nadzienie, złożyć do środka przeciwległe dwa boki a następnie zwinąć roladkę do końca ku przeciwległemu bokowi. Podawać z sosem.
Sos: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować przez około 10 minut aż sos nieco zgęstnieje, ostudzić.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz