Składniki:
200 g makaronu orzo
2-3 garści jarmużu lub szpinaku drobno posiekanego
1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
1 kulka sera mozzarella
1/2 cebuli czerwonej
70 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju (1/2 słoika)
50 g pestek słonecznika
garść świeżej bazylii
Składniki na sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Ilość przewidziana jest na 4 porcje!
Sposób wykonania:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu al'dente.
Do dużej miski wrzuć posiekany jarmuż. Z podanych składników zrób sos i wylej go na jarmuż, aby zmiękł.
Posiekaj cebulkę, odsącz tuńczyka, mozzarellę pokrój w małą kostkę, odsącz i pokrój pomidory suszone. Wrzuć do miski. Na koniec wrzuć posiekaną bazylię.
Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dodaj do sałatki.
Dodaj makaron, wszystko wymieszaj i podawaj od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz