mgr Emilia Hallmann
10 Sier

Sałatka z tuńczykiem i makaronem orzo

Makaron orzo kształtem przypomina ziarenka ryżu. Jest szczególnie popularny w Grecji i innych krajach śródziemnomorskich. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek.  

 

Składniki:  

  • 200 g makaronu orzo 

  • 2-3 garści jarmużu lub szpinaku drobno posiekanego 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym 

  • 1 kulka sera mozzarella 

  • 1/2 cebuli czerwonej 

  • 70 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju (1/2 słoika) 

  • 50 g pestek słonecznika 

  • garść świeżej bazylii 

 

Składniki na sos: 

  • 3 łyżki oliwy z oliwek 

  • 1 łyżka soku z cytryny 

  • 1 łyżeczka musztardy  

  • 1 ząbek czosnku  

  • 1/2 łyżeczki soli 

  • 1/3 łyżeczki pieprzu 

 

Ilość przewidziana jest na 4 porcje!  

 

 

Sposób wykonania:  

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu al'dente.  

Do dużej miski wrzuć posiekany jarmuż. Z podanych składników zrób sos i wylej go na jarmuż, aby zmiękł. 

Posiekaj cebulkę, odsącz tuńczyka, mozzarellę pokrój w małą kostkę, odsącz i pokrój pomidory suszone. Wrzuć do miski. Na koniec wrzuć posiekaną bazylię.  

Na suchej patelni upraż pestki słonecznika i dodaj do sałatki. 

Dodaj makaron, wszystko wymieszaj i podawaj od razu lub po schłodzeniu. 

 

Smacznego!   

  

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ