Składniki budyń:
- kasza jaglana 40g (4 łyżki)
- mleko lub mleko roślinne 150g (3/4 szklanki)
- banan 100g (pół sztuki)
- masło (lub masło orzechowe) 5g
Składniki mus gruszkowy:
- gruszka 120g (1 sztuka)
- sok z cytryny 20g (2 łyżki)
- ksylitol 5g (1 łyżeczka)
- cynamon szczypta
- Orzechy nerkowca 20g (mała garstka)
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem, dodać mleko i gotować około 15 min. Jeśli mleko za szybko odparuje, można uzupełnić wodą. Gorącą, ugotowaną kaszę przekładamy do blendera, dodajemy masło i banana- blendujemy na gładką masę. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy ksylitol, sok z cytryny, odrobinę wody i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Gotowym musem polewamy budyń i posypujemy orzechami i cynamonem.
Porcja zawiera około 500 kcal (jeśli pominiemy orzechy będzie to około 400 kcal)
Dietetyk Gdynia Dietetyk Tczew Dietetyk Malbork
Twój komentarz