Składniki:
3 łyżki masła orzechowego (100g)
1/3 szklanki mleka sojowego (70g)
1/3 szklanki ksylitolu (60g)
2/3 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 (80g)
pół tabliczki czekolady gorzkiej wegańskiej (50g)
1/3 łyżeczki soli (jeśli masło orzechowe jest niesolone)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni w trybie termoobiegu. Masło orzechowe mieszamy z ksylitolem, mlekiem i solą w miseczce.
Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz posiekaną czekoladę, całość mieszamy. Ciasto powinno wyjść mocno klejące, ale nie płynne.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę dzielimy na oko na 10 porcji i zwilżonymi pod wodą rękami formujemy kulki z kawałków ciasta i układamy w sporych odległościach od siebie na blasze. Każdą kulkę przyciskamy wierzchem palców, spłaszczając je do grubości około 1 cm.
Ciastka pieczemy w nagrzanym piekarniku 12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, a następnie ściągamy z blaszki.
Jedno ciastko zawiera około 150 kcal.
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz