Składniki spód:
- 1 średni kalafior
- 1/2 szklanki startego sera typu parmezan
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, oregano lub bazylii
- 1 duże jajko
- duża szczypta soli
Składniki wierzch:
- 3 łyżki sosu pomidorowego lub pesto
- ser mozzarella
- pieczarki, papryka, cebula, pomidorki
- szpinak lub rukola
- opcjonalnie: szynka dojrzewająca lub salami
Wykonanie:
Surowy kalafior dzielimy na różyczki i ścieramy na tarce. Do kalafiora dodajemy starty ser, surowe jajko oraz przyprawy: sól, zioła, paprykę i kurkumę. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy równomiernie się rozeszły.
Blachę wykładamy papierem. Wysypujemy na nią kalafior i dociskamy formując spód. Wkładamy blachę ze spodem do piekarnika nagrzanego do 190°C (grzanie góra-dół) i pieczemy ok. 25-30 minut. Spód powinien się podpiec i zarumienić.
Gdy spód do pizzy jest już podpieczony, rozsmarowujemy na nim sos pomidorowy lub pesto. Układamy na nim kawałki sera, pokrojone warzywa i szynkę. Wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 minut. Całość powinna być zarumieniona. Wierzch możemy posypać czymś zielonym np. szpinakiem czy rukolą.
P.S. Cała taka (naprawdę duża) pizza będzie miała około 900 kcal. Jest to porcja przewidziana dla dwóch osób. ;)
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz