Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) puree z dyni
- 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki orkiszowej
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 2 jajka
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego
- 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Puree z dyni – wykonanie:
Polecam użyć dyni hokakaido.
Dynię myjemy, kroimy na mniejsze plastry, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180C) na około 60 min — do miękkości, którą możemy sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka — bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.
Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy do otrzymania puree.
Pure z dyni można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Pure można również zamrozić.
Przygotowanie muffinek:
Formę na muffinki smarujemy tłuszczem lub wykłądamy papilotkami.
W jednej misce mieszamy: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
W drugiej natomiast: purée z dyni, jajka, słodzidło oraz olej.
Następnie dodajemy przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde).
Przygotowane ciasto przekładamy do foremek (do ok. 2/3 wysokości) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do “suchego patyczka”. Gotowe babeczki studzimy przed podaniem.
P.S. Porcja podana na 12 babeczek! ?
Smacznego!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz