mgr Emilia Hallmann
14 Wrze

Dyniowe muffinki z czekoladą

W powietrzu czuć już jesień, a to oznacza początek sezonu na dynię. Babeczki z dyni w połączeniu z ciepłą herbatą umilą każde popołudnie! 

 

Składniki:  

  • 1 szklanka (250 ml) puree z dyni
  • 1 i 1/2 szklanki (220 g) mąki orkiszowej 
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu  
  • 2 jajka 
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego 
  • 1/2 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • szczypta soli 

 

Puree z dyni – wykonanie:  

Polecam użyć dyni hokakaido.  

Dynię myjemy, kroimy na mniejsze plastry, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (ok 180C) na około 60 min — do miękkości, którą możemy sprawdzić przy pomocy drewnianego patyczka — bez oporu powinien wchodzić w wypieczony miąższ.  

Upieczoną dynię studzimy, obieramy ze skórki i miksujemy do otrzymania puree. 

Pure z dyni można przechowywać w lodówce w słoiczku do 3 lub maksymalnie 5 dni. Pure można również zamrozić.  

 

Przygotowanie muffinek:  

Formę na muffinki smarujemy tłuszczem lub wykłądamy papilotkami. 

W jednej misce mieszamy: przesianą mąkę, posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól. 

W drugiej natomiast: purée z dyni, jajka, słodzidło oraz olej. 

Następnie dodajemy przygotowaną mieszankę z mąką do mokrych składników i krótko mieszamy - tylko do połączenia składników (zbyt długie mieszanie sprawi, że babeczki będą twarde). 

Przygotowane ciasto przekładamy do foremek (do ok. 2/3 wysokości) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 min, do “suchego patyczka”. Gotowe babeczki studzimy przed podaniem. 

 

P.S. Porcja podana na 12 babeczek! ?  

 

Smacznego!

 

Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork 

Twój komentarz




POKAŻ
Emilia Hallmann - ZnanyLekarz.pl
POKAŻ