Składniki:
2 spore bakłażany
400 g mielonego mięsa (jagnięcego, wołowego lub wołowo-wieprzowego)
3 średnie ziemniaki
duża cebula
4 ząbki czosnku
300 g świeżych pomidorów
twardy ser do starcia
przyprawy: oregano, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz (po około półtorej łyżeczki)
oliwa do smażenia
Składniki na sos beszamelowy:
50 g masła
3 łyżki mąki
500 ml mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
Przepis na sos beszamelowy:
Rozpuść masło w rondelku (na małym ogniu). Wsyp mąkę i mieszaj, aż składniki połączą się całkowicie. Cały czas mieszając, wolno dolej mleko. Gotuj sos przez 3-4 minuty, cały czas mieszając i uważając, by się nie przypalił.
Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
Przepis na musakę:
Bakłażany umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Polej je wodą z sokiem z cytryny (aby nie sczerniały), posól i odłóż na pół godziny.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki: ziemniaki obierz i pokrój w plasterki, odstaw je do miseczki z wodą. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidory sparz, zdejmij z nich skórkę i również pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i zeszklij. Następnie wyłóż mielone mięso, dodaj czosnek, dopraw rozmarynem, tymiankiem, oregano, solą i pieprzem, wymieszaj. Podsmaż, aż mięso lekko się zrumieni, dodaj posiekane pomidory i jeszcze raz wymieszaj.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek. Połóż plastry bakłażana i obsmaż je krótko z każdej strony. Pokrojone ziemniaki obsmaż w podobny sposób, jak bakłażana.
Na dnie naczynia żaroodpornego wyłóż warstwę ziemniaków, następnie połóż nadzienie mięsne, a na nim bakłażany. Wykładaj kolejne warstwy, tak, aby ostatnie były bakłażany.
Z wierzchu polej musakę sosem beszamelowym.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na pół godziny. 10 minut przed zakończeniem pieczenia posyp zapiekankę startym serem.
Gotowe!
Dobry Dietetyk Tczew | Dobry Dietetyk Gdynia | Dobry dietetyk Malbork
Twój komentarz